Ron Baggerman Bio (Nederlands)

Ron Baggerman Bio (Nederlands)


Ron vertelt over & speelt op de Ziggy Tapguitar en de RonB8 bij Kakafonie Midvliet

Chapman Stick:
Ron speelt al 10 jaar Bas, Gitaar & Toetsen gespeeld wanneer zijn oog rond 1981 op een artikel in de Music Maker valt over de Chapman Stick. Dit instrument heeft 6 bas- en 6 gitaarsnaren en wordt gespeeld d.m.v. het twee-handig tappen, een piano-achtige speeltechniek. Rond 1981 zijn er maar een paar honderd van dit soort instrumenten in de wereld en nu zijn er meer dan 10.000 van dit soort instrumenten in omloop. De bekendste speler in Tony Levin die het o.a. speelt bij Peter Gabriël en King Crimson.
Ron ontmoet na enkele jaren spelen/oefenen de uitvinder/createur van de Stick, Emmett H. Chapman. Na een 2e ontmoeting stuurt Emmett Ron een aanbevelingsbrief , waar in hij verklaart dat hij Ron tot één der beste spelers ter wereld beschouwt. Ron is één van de weinigen die linkerhand en rechterhand onafhankelijk van elkaar kan gebruiken.

Hij nodigt Ron ook uit om hem te assisteren bij concerten en muziekbeurzen, waaronder de Frankfurter Messe, de grootste internationale muziekbeurs ter wereld. Op internationale Stick/Tapguitar seminars geeft Ron les aan honderden studenten. Ron geeft o.a. Stickles aan Rob van der Loo (Bas bij Epica, Delain, Suncaged en MaYaN) en Sylvano Matadin (Bas bij Urban Dance Squad en bij Anouk)
Ron speelt ook als gast een Sticksolo op een solo CD van Rob van der Loo. Op dit nr zingt ook Arjen Lucassen.
Ron treedt over de hele wereld op, hij staat oa ook op het Montreal Jazz Festival en in San Jose (USA) op het grootste Stickseminar ooit. Ook doet hij een toernee door Spanje met het Stick Trio , samen met Guillermo Cides en Jim Lampi.
Ron heeft 2 Stick CDs uitgebracht : “Galaxy Gypsy” en “Seven Sisters”

Ziggy Tapgitaar:
Ron stapt rond 2010 over naar een andere tapgitaar nl de Ziggy. Dit is een Duits fabricaat en komt overeen met de Stick. Deze is ontworpen door de Duitse luthier Siggi Abramzik.
In 2019 keert Ron weer terug bij de Stick.

Ron treedt de laatste jaren regelmatig op met Nicko Christiansen. Nicko is de frontman van de legendarische band LIVIN’BLUES en speelt naast saxofoon ook percussie, gitaar en zingt.
Ook speelt Ron met Nicko en Mathias van Heck (piano/vocals) in THE NIGHTTRIPPERS.
De naam is een knipoog naar de vader van Mathias: Dr.John THE NIGHTTRIPPER

Ron is bezig met veel verschillende projecten , die o.a. te vinden zijn op zijn site en FB paginas:
ronbaggerman.com
Ron audio @ Band Camp/
Ron’s GG CD at CD-Baby
Ron Tapguitar at FB
Ron B8 (8-string) @ FB
Galaxy Gypsy Band @ FB
Ron’s Rockschool @ FB
Galaxy Gypsy Blues Band @ FBs

—————————————————————————————————————————————
Ron is oprichter en leraar van de “Ron’s Rockschool” en geeft les in gitaar, tapgitaar bas en keyboard.
Enkele dagen in de week geeft Ron les in Gouda in zijn eigen ruimte.
Ron geeft aan huis les in Den Haag en Wassenaar.

Enkele oud-leerlingen van hem:
Stickist/Bassist Rob vd Loo , speelde bas bij Suncaged en Delain. Ron heeft Stickles aan hem gegeven.
Tim van Esch (Keyboard) zanger/schrijver van de Handsome Poets
Bassist/Stickist Silvano Matadin van de
Urban Dance Squad en speelde ook met Anouk Ron heeft Stickles aan hem gegeven.
Bassist/Ziggy-ist Peter Groen van de band A NEW DAWN
2 leerlingen hebben in de finale gestaan van de SENA Nationale Guitar Awards: Robin Glissenaar en Ezra vd Bosch
Hij heeft ook verschillende keren in de jury van deze landelijke gitaarkampioenschappen gestaan. En ook werd hij in 2011 gevraagd voor de externe examen commissie van het Rotterdams Conservatorium CODARTS.

PERFORMER

Als performer Heeft Ron met de Chapman Stick o.a. op het Montreal Jazz Festival gestaan. Hij heeft concerten, demonstraties en seminars gegeven in Engeland, Duitsland, Belgie, Italie, Zwitserland, Frankrijk, Monaco, Spanje en de VS.
Ron speelde op vele prive & bedrijfsevenementen, waaronder onlangs nog in ‘t Kurhaus in Scheveningen & vele in Zuid-Frankrijk,
In 2011 heeft Ron een concert met Chris Hinze gedaan.

PUBLICATIES
Er zijn vele artikelen verschenen van Ron verschenen in nationale en internationale vakbladen en kranten, waaronder bv de Nederlandse “Music Maker” , “Guitar Plus” en ‘t Spaanse “Gitarra”
Ook heeft Ron een tapgitaarmethode geschreven voor 10/12 snarige instrumenten gestemd in aflopende kwarten gitaarkant) en oplopende kwinten (baskant) zoals de Ziggy, Chapman Stick, Megatar, Waarguitar, Koyabu,etc.

CDs/DVD
Ron heeft 2 CD’s in eigen beheer uitgebracht , nl Galaxy Gypsy en The Seven Sisters

Als gastmuzikant speelt Ron :
-Een Stick solo op de CD van Stickist/Bassist Rob vd Loo op het nummer I UNDERSTAND samen met Arjen LucassenArjen Lucassen.
-De Ziggy 12-snarige tap-bass/gtr op de CD “Get On Board” van de Japanse tapgitarist (Warr & Ziggy)Kai Kurosawa
De Kelstone (9-snarig) en Bo~EL MC-7 (7-snarig) op de CD “Eclectic Eve” van de Amerikaanse toetsenist/componist Christopher Lapina, deze kwam in September 2011 uit en stond 3 maanden lang in de airplay top 10 van de internationale ambience,
neoclassical charts. Op deze CD speelt Ron samen met muzikanten die oa met Herbie Hancock en Clark Terry hebben gespeeld.
Ron wordt door de uitvinder en fabrikant van de Chapman Stick Emmett Chapman genoemd als een der beste Stick spelers ter wereld.
Ron heeft een eigen lesmethode voor de Stick geschreven en is ook bezig een tapping lesmethode te schrijven voor de gitaar.

———————————————————————————————————————-

Ron Baggerman is born in 1959 in Gouda (The Netherlands) and started his musical career when he was 12 years old as a cornetist at the SALVATION ARMY , inspired by his mother. He there was taught musically by bandleader Jo van Dam. When he reached the age of 14 years, he decided to study the electronic organ and guitar. Ron was inspired at the time by many musicians, among them: Jimmy Smith, Keith Emerson , Jimi Hendrix, Django Reinhardt, Thijs van Leer and Jan Akkerman.
After hearing Jaco Pastorius, Stanley Clarke and Larry Graham he had to learn the bass as well!
His scorereading was excellent because of his training cornet at the brassband and playing the organ for a couple of years for 5 hours a day. So Ron bought every existing music score book he could lay his hands on in many different styles of course combined with listening to all the important albums at the time.

(the part below will be translated win the near future)
Ron verliet het Leger des Heils – waar hij ondertussen Heilsoldaat geworden was en in de samenkomsten de zang begeleidde op ‘t orgel en cornet in ‘t muziekkorps – op z’n 17e jaar en begon in verschillende lokale Rock Bands zoals ZOTICA, KID LAZY BAND en GANJA te spelen. Met de KID LAZY BAND heeft Ron verschillende keren in de Melkweg en Paradiso gespeeld.

Na vele omzwervingen viel zijn oog op 22-jarige leeftijd op de CHAPMAN STICK in muziekblad de MUSIC-MAKER. Deze 10-snarige tap-bas/gitaar bleek de keuze te zijn waardoor Ron’s talent helemaal uit de verf kwam.
Eindelijk bestond er een instrument waarbij het gevoel van snaren gecombineerd werd met orchestrale mogelijkheden aangezien er met een piano-achtige speeltechniek wordt gespeel. Ron was een van de pioniers van dit instrument en kreeg in 1989 een aanbevelingsbrief van de fabrikant/uitvinder van de Stick , Mr.Emmett Chapman, waar in Emmett Ron een der beste Stickisten ter wereld noemt. In 1989 en 1990 stond Ron samen met Emmett Chapman op de grootste muziekbeurs ter wereld , de Frankfurter Musik Messe te spelen en kreeg na een concert in een Franfurtse club – ter viering van het 25-jarig bestaan van ‘t muziekvakblad FACHBLATT- een lovende recensie. Hierna is Ron als een echte Galaxy Gypsy (wat ook de naam is van z’n bedrijf) gaan touren waarbij vele landen werden aangedaan : Frankrijk, Engeland, Italië, Zwitserland, Duitsland, Canada, Spanje, België en de VS.
Er hebben vele artikelen over Ron in zowel nationale als internationale vaktijdschriften gestaan.